HEM

lördag 11 april 2015

BEHÖVER HJÄRNSTIMULANS

Stockholms universitet


Då och då trillar det ner en katalog i brevlådan från Stockholms universitet till oss som redan har en utbildning därifrån (har även läst på Umeå universitet). Jag har som sagt en Filosofie Kandidat examen i beteendevetenskap med huvudämnet pedagogik och varit inne på att ta en Fil. Magister eller idag heter det väl bara Magisterexamen. Har dock läst totalt 200 poäng (nya systemet motsvarar det 300 poäng) och då är inte USIU i  USA inräknad (idag Alliant International University). Hade kunnat ta ut en till Fil. Kandidat om jag hade orkat skriva en till C-uppsats. Dvs C-kurs plus 20 poäng i det humanvetenskapliga området (gamla systemet). Det lustiga är att det jag alltid varit sämst i är språk. Jag talar visserligen tre språk flytande, plus spanska kan jag göra mig förstod i. Eller så hade det nog att göra med att min skolgång inte kom igång ordentligt förrän åk 4 när vi flyttade ifrån Storvreten i Botkyrka. Hade lite kunskapsluckor och idag är jag akademiker. Så det kan gå! Om man har turen att hamna bland vuxna som lyfter en. På högstadiet (Viksjöskolan) och gymnasiet (Jakobsbergs gymnasium) det jag var intresserad av och haft bra betyg i är idrott, SO, bild och musik. Naturkunskap var också okej men matte har jag alltid tyckt varit fruktansvärt tråkigt och så var jag inte bra på språk.

En dag ska jag nog skriva den där D-uppsatsen i beteendevetenskap och ta ut den där Magister examen. När jag går i pension typ. 😉 Skulle då vilja fördjupa mig mer i grupper och ledarskap. Min C-uppsats handlar om grupptrycksprocesser. Man valde då mellan ämnena sociologi, psykologi och pedagogik. Mitt huvudämnet var som sagt pedagogik med inriktning i grupprocesser. Även läst sociologi och snuddat vid grupp psykologi. Det har funnits ett exemplar på pedagogiska institutionens bibliotek. Om man vill läsa den men de kan ha flyttat på dem?!

Min handledare (när jag skrev C-uppsats på ca 40 sidor) var psykolog, forskare och respekterad lärare på pedagogen. Var även instruktör i gruppträning och driver även ett erkänt företag som är specialiserad i att göra lämplighetstester till tilltänkta bla avancerade positioner.

Har ett behov att använda hjärnan, behöver hjärnstimulans! Vill lära mig nytt! Vill gärna läsa mer “ren” psykologi, har som sagt mest snuddat vid social och grupp psykologi. Även juridisk översiktskurs är bra ha kunskaper i eller kommunikativt ledarskap.